Annons
Livscoachen
23 juli 2013

Lärdomar från en bajsande larv

De senaste veckorna har mitt köksfönster varit fullt av små bajspluttar, och jag har inte förstått var de kommer från. Idag hittade jag den skyldiga: en larv som har betett sig precis som du, jag och alla andra. 

Här är larven, ruskigt bra på att smälta in bland basilikabladen.

 **

Larven satt på min basilikaplanta och har exakt samma färg som den. Eftersom han hade klistrat sig mot stjälken har han smält in så bra att jag inte kunde upptäcka honom.

En klockren överlevnadsstrategi helt enkelt. Och vad har det med dig och mig att göra?

Jo, det är precis så vi också beter oss. På jobb och i sociala sammanhang anpassar vi oss utifrån vad vi tror är den bästa överlevnadsstrategin.

Hur ska jag vara för att bli omtyckt? Hur ska jag agera för att smälta in i gruppen?

**

Att bli utesluten ur en gemenskap är bland det mest skrämmande vi kan vara med om, så det här är ett helt naturligt beteende.

Problemet är när våra strategier krockar med dem som vi innerst inne är. Då handlar det inte längre om naturlig anpassning, utan om att vi spelar teater med oss själva. Vi låtsas vara någon som vi inte är.

**

En bra tumregel när du väljer vilka sammanhang du ska vara i, är att ställa dig den här frågan:

Känner jag att jag kan vara mig själv här/med de här människorna? Kan jag visa alla/nästan alla sidor av mig själv och känna mig omtyckt för den jag är?

Om svaret är nej kommer du att bete dig som larven i mitt fönster. Du kommer göra allt du kan för att passa in.

Jag dödade inte den lilla larven. Jag bara gav den ett nytt sammanhang genom att lyfta ut honom till en stor buske i trädgården. I den miljön kommer han att trivas bättre. Han kan vara sig själv och det hoppas jag att du också kan.

/Karin

Läs mer om:  Coaching, Relationer, Självbild
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar