Annons
Livscoachen
26 juni 2013

Författarskolan del 4. Den näst viktigaste frågan

Nu fortsätter Författarskolan. I förra inlägget skrev jag om den viktigaste frågan du kan ställa dig när du skriver. Idag går vi vidare med den näst viktigaste frågan. 

**

Jag vill börja med att säga något mer om den viktigaste frågan:

Vad vill jag bidra med?

I Författarskolan del 3 fokuserade jag på hur svaret på den frågan ökar dina chanser att bli publicerad som författare.

Det finns också en till, minst lika viktig, fördel med att kunna svara på den frågan.

 

Du får en riktning

Det är lätt att köra fast med sitt skrivande, oavsett om du redan har hunnit börja skriva på din bok eller inte.

Jaha, vad jag ska jag skriva nu då? Hm… hur ska jag fortsätta den här dialogen? Undrar vad som ska hända härnäst?

Om du är fokuserad på att skriva en bok från början till slut kan det här bli svåra hinder att ta sig över. Om du istället fokuserar på vad du vill bidra med, kommer du hitta nya sätt att fortsätta skriva.

 

Nya sätt att komma vidare

Tänk gärna på att en bok inte behöver skrivas i kronologisk ordning. Med datorernas klipp- och klistrafunktioner kan du skriva spridda avsnitt som du sedan sätter ihop till ditt färdiga manus.

Om du vet vad du vill bidra med kan du börja skriva på ett helt nytt avsnitt i stället för att fortsätta där du var. Du kanske inte vet exakt var i boken det passar in, men du vet att det är viktigt att få med det.

Det här leder oss in på den näst viktigaste frågan:

Hur ska jag göra för att bidra med det som jag vill?

 

Det finns många sätt att bidra

Om du vill bidra med en handbok för föräldrar som vill ha bättre relationer med sina tonårsbarn, kanske du vill dela med dig av dina egna erfarenheter. Du kanske vill prata med andra föräldrar om deras utmaningar och använda dem som exempel. Du kanske vill intervjua någon forskare eller terapeut. Kanske vill du låta några tonåringar själva berätta om hur de upplever sina föräldrar?

**

Om du skriver en diktsamling för att bidra med sinnesro till läsarna kanske du vill lägga in vackra naturbilder eller varva dina dikter med citat från låtar och böcker som uttrycker ditt budskap.

När du kan svara på vad du vill bidra med, och hur du ska göra det, har du två bra vaccin mot att köra fast.

 

HUR tar dig över hinder

Vi tänker oss det första exemplet igen, att du skriver en handbok för tonårsföräldrar. Kanske har du kört fast i skrivandet men du vet att du vill bidra med resultat från aktuell familjeforskning.

Då kan du ta en paus från att skriva och i stället leta reda på avhandlingar och vetenskapliga artiklar. När du läser dem hittar du fakta och kan skriva en sammanfattning som du vill ha med i din bok. På så sätt har du kommit vidare.

**

I det andra exemplet, med diktsamlingen, kan du sätta dig och lyssna på musik när du har kört fast med skrivandet. Du hamnar i en avslappnad sinnesstämning och medan du lyssnar kanske en särskild låt ger dig inspiration. Då kommer du vidare tack vare den.

 

Titel och språk

I de kommande delarna av Författarskolan skriver jag om betydelsen av bokens titel, och hur du kan tänka när det gäller språk. Det finns inget skäl att vara orolig även om du tycker att ditt språk inte är tillräckligt bra.

 

Vi ses snart igen!

/Karin

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar