Annons
Livscoachen
17 juni 2013

Författarskolan. Del 3. Den viktigaste frågan

De böcker jag har skrivit hittills

I förra inlägget pratade jag om varför du behöver känna till pengars betydelse om du vill få  ett förlag att publicera din bok. Därmed har vi kommit till den viktigaste frågan du kan ställa dig ifall du vill öka chansen att bli publicerad.

 

Vad du inte bör skriva

När du kontaktar ett förlag, oavsett om du skriver ett mail eller brev, är det inte särskilt lyckat att skriva så här:

”Hej, här kommer en bok som jag har skrivit. Det skulle vara kul om ni gillar manuset och vill ge ut den.”

Ett förlag kommer inte att ge ut din bok för att det känns kul för dig. Ett förlag ger ut din bok om de bedömer att det kan bli en lönsam affär för dem.

 

Vem säljer din bok?

Det är inte förlaget som säljer din bok till läsarna. Det är återförsäljarna (Akademibokhandeln, Bokia, Pocketshop osv) som gör det.

Om förlaget ska tjäna pengar på din bok, behöver alltså återförsäljarna  bestämma sig för att beställa din bok hos förlaget. Det gör de bara om de bedömer att deras kunder kommer att vilja köpa den.

Du ökar chansen att ett förlag vill ge ut din bok, genom att förse dem bra argument till deras införsäljningsmöten med återförsäljarna. Det bästa argumentet, är vad din bok kommer att bidra med till läsarna.

 

Vad innebär det att bidra?

Vi tänker oss några alternativa mail/brev till ett förlag:

”Hej, här kommer en bok som jag har skrivit. Den handlar om hur tonårsföräldrar kan hantera svåra diskussioner om sex och alkohol med sina barn utan att det blir pinsamt.”

”Hej, här kommer en bok som jag har skrivit. Den vänder sig till kvinnor som har komplex för sina kroppar och handlar om hur man kan ändra kroppsuppfattning för att bli en gladare och lyckligare person.”

”Hej, här kommer en bok som jag har skrivit. Det är en detektivroman om en polis som ständigt gör misstag men med hjälp av tur och ödet alltid lyckas sina brott ändå. Det är spänning blandat med skratt och läsarna kan lägga boken ifrån sig med ett leende på läpparna.” 

**

Kan du se att de här böckerna bidrar med ett värde till läsarna? Den första boken bidrar med att lära tonårsföräldrar någonting användbart. Den andra boken bidrar till kvinnors personliga utveckling. Den tredje boken bidrar med en stunds glädje för dem som gillar deckare.

 

Vad händer när du kan bidra?

Om förlaget får en känsla för att din bok kommer att bidra med någonting till läsarna, kan de använda det i sitt säljmaterial. Återförsäljarna kan se en kundnytta och väljer att lägga en beställning hos förlaget.

Om du vet vad din bok bidrar med, underlättar det dessutom när du själv eller förlaget kontaktar tidningar för att de ska göra en intervju med dig eller välja att recensera din bok.

Så ställ dig frågan: Vad vill jag bidra med?

Svaret ska inte vara en uppsats. Du bör kunna uttrycka det i en eller max två meningar.

**

Nästa del av Författarskolan handlar om en annan fråga som du bör kunna svara på. Med svaret på den underlättar du hela skrivprocessen för dig själv.

Vi ses snart igen!

Läs mer om:  Böcker, Författarskolan
Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar