Annons
Livscoachen
4 juni 2013

Författarskolan. Del 2. Pengars betydelse

Idag fortsätter Författarskolan med att vi pratar om pengar. Det kommer att underlätta för dig ifall du känner till ekonomin bakom en bok.

**

”Vadå? Jag behöver inte tjäna pengar på min bok, jag har redan ett jobb, jag vill bara ge ut en bok för att det känns kul.”

Så tänker du kanske, och det är helt naturligt. Men det är inte dina pengar som jag pratar om. Det är förlagets pengar.

 

Vad kostar det att ta fram en bok?

Att ta fram en bok kostar en hel del. Det ska göras ett snyggt omslag. Boken ska sättas, dvs gå från dokument i word till att anpassas för boksidor. Manuset ska korrekturläsas. Boken ska tryckas. Det innebär att formgivare, korrläsare och tryckeri skickar fakturor som förlaget ska betala.

Till detta kommer förläggaren och redaktören. De lägger mycket arbetstid på din bok och behöver under de månaderna få lön för att kunna betala el, mat och allt annat som ingår i ett vanligt vardagsliv.

 

Vem betalar kostnaderna?

Det skulle vara fint om det fanns en grupp med kulturintresserade miljonärer som avsatte sina pengar till ett ideellt förlag. Dit kunde alla med bokdrömmar skicka sina manus och få dem publicerade.

Men sådana låtsasförlag finns inte. Det finns riktiga förlag med riktiga kostnader och det är din bok som ska betala de här kostnaderna.

 

Varför behöver du tänka på pengar?

Om du skickar ditt manus till ett förlag med förhoppningen att de ska ge ut din bok som uppmuntran på din fortsatta livsväg – ja, då kommer du att bli besviken.

Förlaget behöver göra bedömningen att din bok kommer att säljas i tillräckligt många exemplar för att de ska få betalt för sina kostnader.

Det är viktigt att komma ihåg det här. Att skriva en text kan du göra av många skäl, som på olika sätt berikar dig och får dig att utvecklas (Läs mer om det i Författarskolan del 1. Skriva eller publicera?)

Om du har ambitionen att få din bok publicerad behöver du tänka utanför dig själv och inse att boken inte bara handlar om dig och din skrivarglädje. Den handlar också om att andra människor ska kunna försörja sig genom att lägga tid och pengar på dig.

**

I Författarskolan del 3 kommer jag att prata om den kanske viktigaste frågan som du kan ställa dig om du vill öka chansen att få ett förlag att tacka ja och din bok blir publicerad.

 

Läs mer om:  Författarskolan
  • Pingback: Måbra()

  • Jennie Sandberg

    Spännande Karin, är det här jag kommer ”brejka” som författare? 🙂

  • Ja låt oss hoppas på det! Give your best and let life (och Författarskolan) do the rest.

  • Ja låt oss hoppas på det. Give your best and let life (och Författarskolan) do the rest!

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar