Annons
Livscoachen
13 september 2013

Få stöd i höstdeppet

Förra veckan körde Expressen sin serie ”Dilemmat” i 5 avsnitt. Den handlade om vardagsdepp och jag gav råd om hur man som anhörig kan hjälpa eller stjälpa den som är på väg in i en höstdepression. Här nedanför hittar du de 5 viktigaste.

Karin Isberg Expressen

 

Min egen depression

För några år sedan var jag själv deprimerad. Vägen in gick via långvarig utmattning, själva depressionen höll i sig ett halvår och hade nästan hela tiden inslag av ångest. Vägen ut tog ungefär tre månader, så jag vet av egen erfarenhet hur plågsamt det är att befinna sig i en depression.

Jag vet också att depressionen blir värre av att man nästan alltid klandrar och ifrågasätter sig själv. Varför tänker jag så knäppa tankar? Varför kan jag inte vara glad? Varför orkar jag ingenting?

Råden här nedanför vänder sig både till dig som är anhörig/vän/kollega och till dig som är på väg in i en depression. Om du tillhör dem som börjar känna av höstdeppet – visa gärna råden för din omgivning:

**

1. Kom inte med käcka råd

Hur välmenande du än är så är pepping av typen ”Kom igen, ta dig samman” helt meningslöst. Om den som är deprimerad kunde, skulle han eller hon ha gjort det för länge sedan. Signalsubstanserna som påverkar vår viljestyrka är satta ur spel vid en depression.

**

2. Erbjud dig att avlasta praktiskt

Som deprimerad saknar man ork och vardagssysslor hopar sig lätt till ångestberg, som gör orkeslösheten ännu värre. Städa, diska, tvätta, vattna blommor… allt som är enkelt när vi mår bra, kan kännas helt omöjligt i en depression.

**

3. Visa vänlighet och omtanke

Självklander och tron på att vara värdelös är vanligt i en depression. Att få känna sig omtyckt trots sina knäppa tankar ger stor lättnad. Säg det gärna uttryckligen: ”Det är helt okej, jag förstår att det känns jobbigt för dig just nu. Jag tycker om dig ändå.”

**

4. Föreslå promenader

Promenader i dagsljus har visat sig ha lika god effekt som antidepressiva läkemedel mot lindriga depressioner. Om det finns ångest med i bilden, är mer intensiv träning bra. Ångest skapar muskelanspänning i kroppen och träning får den att släppa.

**

5. Uppmärksamma vad den deprimerade klarar av

Som deprimerad är man ofta självkritisk och ser inte vad man verkligen åstadkommer. Att få hjälp att se att man faktiskt har en viss förmåga, underlättar återhämtningsprocessen.

**

Ta hand om dig och dem som du bryr dig om!

/Karin

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar