Annons
Livscoachen
5 juli 2013

Ansträngning utan ansträngning

Det är stor skillnad mellan att inte anstränga sig, anstränga sig och att anstränga sig utan ansträngning. Låter det snurrigt? Fortsätt läsa så ska jag reda ut skillnaderna och förklara vilket vi mår bäst av.

Vi mår bra av att göra som floden… mer om det längre ner!

Snart går många på semester och kanske tillhör du dem som längtar efter att bara vara ledig och göra absolut ingenting i sommar?

Det är naturligt, många människor har ett uppdämt behov av vila. Om vi inte får tillräckligt med avslappning i våra vardagsliv, behöver vi ta igen det när vi är lediga.

 

Vi mår inte bra av för lite…

När vi väl har återhämtat oss mår vi INTE bra av att göra ingenting. Att vara understimulerad skapar en stress i oss, för vi får inte utlopp för vår energi och våra inneboende resurser.

Fråga de som har varit arbetslösa eller sjukskrivna länge. Många av dem upplever en frustration över att inte få komma till sin rätt. Vi behöver en viss nivå av ansträngning för att må bra.

 

…och inte av för mycket

Då kommer vi till en paradox, för vi mår heller inte bra av att ständigt anstränga oss och sträva efter att nå våra mål. Då riskerar vi att hamna i vardagsstress: allt handlar om att bocka av saker på våra att-göra-listor som alltid fylls på och aldrig tar slut.

 

Ska vi anstränga oss eller inte?

Om vi vill må bra så är svaret att ja – vi ska anstränga oss, men vi ska göra det utan ansträngning. Det finns olika begrepp för att beskriva det, vaken vila tycker jag själv är bra.

Det innebär att vi håller oss sysselsatta, men vi gör det i ett avslappnat tillstånd.

**

Om du till exempel diskar, kan du göra det stressat och irriterat som ytterligare ett nödvändigt att-göra i vardagen. Eller så kan du  passa på att se det som en stunds vaken vila.

Sätt på musik som du tycker om, ta några djupa andetag och berätta för dig själv att det inte spelar någon roll om det tar 10 eller 20 minuter att diska. 20 minuters avkoppling är fantastiskt för ditt välmående. 10 minuters stress är kass.

 

Tänk på dig själv som en flod

En flod som flyter fram gör inte ingenting. Den rör sig framåt med stor kraft, och samtidigt sker det helt lugnt.

Prova att tänk dig att du är som floden. Du kan göra det som du behöver göra med både kraft och lugn. Du anstränger dig utan ansträngning. Du får en stunds vaken vila, och du kommer att må otroligt bra av det!

En flod har massor av kraft och är ändå lugn

Visa alla kommentarer

Måbra rekommenderar